Predstaviť viac ako 400 cestovín by znamenalo vydať rovno cestovinovú príručku. Iste nám preto nebudete mať za zlé, keď vyzdvihneme tie, s ktorými sa v obchodoch stretnete najčastejšie.
Bucatini
Vyzerajú ako klasické špagety, len majú malú dierku uprostred. Sú určené pre konzumáciu s omáčkami, ktoré dutinu cestoviny vyplnia, čím cestovina nadobúda na výbornej, šťavnatej chuti. Dĺžka bucatini sa pohybuje medzi 25 až 30 cm a šírka maximálne 3 mm.
Casarecce
Zahnuté, úzke rolky so zatočenými koncami. Veľkej popularite sa tešia na severe Talianska, hoci vznikli na Sicílii. Keďže sú duté, sú vhodné opäť k omáčkam.
Farfalle
Motýliky v bruchu? S farfalle áno, a to nemusíte byť ani čerstvo zamilovaní. Tradičné cestoviny v tvare motýlikov zbožňujú ľudia na celom svete kvôli plnej cestovinovej chuti. Vďaka tvaru motýlika či mašle sa rýchlo nerozvaria. Vynikajúce sú ako s ľahkými letnými omáčkami, tak zapečené a v studených šalátoch.
Fettuccine
Potešia milovníkov poriadnych cestovín, ide totiž o 3 - 5 mm hrubé cestovinové plátky. Ich chuť vynikne v kombinácii s hustou omáčkou s mäsom alebo len s mäsovým ragú. Taliani ich najčastejšie podávajú s tzv. alfredo omáčkou z parmezánu a smotany.
Maltagliati
Zložitý názov, pod ktorým sa skrývajú obľúbené fľiačky. Ide o drobnejšie ploché cestoviny, ktoré majú štvorcový tvar. V slovenskej kuchyni sa najčastejšie zapekajú so syrom, zeleninou, trhaným a údeným mäsom, ale v Taliansku tvoria základ fazuľové polievky.
Fusili
Milované špirály! U nás najčastejšie podávané s makom, v Taliansku však jedine s omáčkami s masovými a zeleninovými kúskami. Tie totiž v záhyboch cestoviny skvele zostávajú a vytvárajú tak s cestovinou perfektný chuťový pôžitok. Stredne veľké vretená sú ideálne aj do cestovinových šalátov.
Fusilloni
A vretena druhýkrát. Oproti viac známym fusil sú fusilloni kratšie a väčšie. Kombinujte ich s ľahkými zeleninovými a masovými omáčkami. Ich plnú cestovinovú chuť oceníte aj v letných, studených šalátoch.
Cornetti rigati
Kolienka! Po špagetách snáď najobľúbenejšie cestoviny v Slovenskej republike. Ich vrúbkovaný povrch, zahnutie a dutina jasne určujú, ku ktorým jedlám sú kolienka najlepšie: k omáčkovým. Našťastie by len málokoho napadlo kolienka zapekať bez smotanového alebo zeleninového prelivu.
Kus kus
Drobné guľôčky z pšeničnej semoliny, poprípade z jačmennej krupice či z prosa, pochádzajú pôvodne z afrických oblastí. Zdomácneli ale vo Francúzsku, odkiaľ sa rozšírili do celej Európy. Kus kus vyniká ľahkou pripraviteľnosťou - stačí zaliať horúcou vodou a pár minút počkať. Možno ho servírovať ako prílohu k mäsu, zamiešať do letného šalátu alebo zapekať. Podobne je na tom aj cestovinová ryža tarhoňa, ktorá zase pochádza z kuchyne maďarskej. Aj jej príprava je jednoduchá a chuť príjemne cestovinová.
Lasagne
Kto by nepoznal lasagne! Zapekané lasagne s paradajkovo mäsovou zmesou a značne posypané syrom milujú ľudia snáď po celom svete. Lasagne sú cca 2,5 cm široké a 8 cm dlhé cestovinové plátky vhodné práve pre pečené pokrmy. Stačí naskladať do zapekacej nádoby, navrstviť zeleninovú či mäsovú zmes a strčiť do rúry. Tradááá, Taliansko je do hodinky na stole!
Conchiglie
Alebo ak mušličky. Cestoviny atraktívneho tvaru vábia nielen vynikajúcou plnou chuťou, ale aj svojím originálnym vzhľadom. Majú vrúbkovanie, v ktorom lepšie priľne omáčka. Tá sa tiež drží v typickej mušličkovej priehlbine. Conchiglie servírujú s hustou omáčkou alebo s mäsovou zmesou.
Conchiglioni
Veľký brat conchiglie mušličiek. Ide o veľké cestoviny v tvare lastúr. Ideálne sú pre zapekanie a pre plnenie. Vyskúšajte ich nielen s tradičnou paradajkovou zmesou, ale aj so špenátom a parmezánom alebo s čerstvou ricottou.
Paglia e Fieno
Experimentujte! Taliani sa tiež nedržia len zabehnutých tradícií a radi skúšajú nevšedné kombinácie. Paglia e Fieno je názov plochých cestovinových rezancov tagliatelle žltej a zelenej farby, ktoré sa spolu varia. Podávajú sa s krémovou omáčkou.
Pappardelle
Zaujali vás v obchode široké rezance stočené do klbiek? Išlo o super pappardelle cestoviny. Taliani ich milujú v čerstvej podobe, ale aj sušené chutia výborne. Servírujte najlepšie s mäsovými či zeleninovým ragú.
Penne
Známy názov, ale len málokomu sa vybaví tvar. Premýšľate? Poradíme: Ide o cca 4 cm dlhé cestoviny v tvare trubičiek, ktoré majú na povrchu vrúbky. Opäť sa hodia pre kombinovanie s omáčkou alebo s hutnou zmesou zeleninového či masového základu.
Tagliatelle
Veľmi preslávené dlhé a ploché rezance. Ak máte možnosť, preferujte tie čerstvé - chuťou vyniknú ďaleko lepšie ako v sušenom stave. Nenechajte sa zmiasť tvarom, viac než do polievky sa hodia k hutným omáčkam krémového základu a tiež ako príloha k mäsám.
Tagliolini
Ďalšie variant tagliatelle cestovín. Tentoraz sú dlhé, ploché rezance o niečo tenšie než v prípade klasických tagliatelle. Predávajú sa zmotané po klbkách, a to aj v sušenom stave. Vynikajúce sú do polievok ako závarka, pre obsah vajec pripomínajú chuťovo domáce rezance do polievky.
Špagety
Kráľovná cestovín! Špagety patrí medzi stálicu nášho jedálnička. Ide o dlhé, guľaté rezance, ktoré môžu ma ť rôznu šírku. Nikdy nemajú uprostred otvor, sú plné - na rozdiel od makarónov. Servírujú sa s hutnou paradajkovou omáčkou, výborné sú aj zapečené.